Dula Lescovac

Odroda duly s jablkovým tvarom plodov, ktoré dozrievajú v priebehu októbra, skladovať sa môžu do apríla. Plody sú veľké až veľmi veľké, zlatožltej farby. Dužina je svetložltá, tvrdšia, šťavnatá, s intenzívnou dulovou vôňou (plody sa preto zvykli dávať do skríň so šatstvom). Majú vysoký obsah cukru, pektínov a vlákniny, sú výborné na spracovanie, pripravujú sa z nich džemy a marmelády, zmiešané kompóty s jablkami a hruškami, detské výživy ale aj likéry a výborné destiláty, vhodné sú aj na sušenie. Kvôli vyššiemu obsahu trieslovín, ktoré dodávajú dužine trpkastú chuť, plody nie sú vhodné na konzumáciu v čerstvom stave. Tepelnou úpravou sa trpkosť eliminuje. Dula Lescovac kvitne neskoro a je samoopelivá. Môže sa pestovať aj v okrajových oblastiach pre pestovanie hrušiek.

 Back to: Menej známe ovocné druhy