Moruša biela

Plody moruše bielej (ľudovo sa nazýva aj drevená alebo stromová jahoda) dozrievajú postupne od polovice júna do polovice júla, sú dlhé 1 – 2,5 cm, majú dlhú stopku, sú najčastejšie bielej farby, no môžu byť aj tmavočervené až takmer čierne. Chuť je sladkastá, mdlá. Vzhľadom na dlhú dobu dozrievania sú vhodné na priamy konzum, môžu spracovať na džemy, kompóty, sirupy, morušové víno, či destiláty. Plody moruší oceňujú aj chovatelia hydiny. Čaj z morušových listov sa používa pri liečbe cukrovky a pankreasu. Na rozdiel od moruše čiernej, majú stromy moruše bielej rýchlejší rast, sú bez kmeňovej deformácie a do konca života si udržiavajú kompaktný tvar. Listy moruše bielej sú menšie, veľmi jemné a tenké, na líci hladké a na rube je jemne páperistá iba žilnatina. Heterofýlia (rôznolistosť) sa nevyskytuje. Moruša biela je v porovnaní s morušou čiernou menej náročná na stanovište.

 Back to: Menej známe ovocné druhy