Moruša čierna
Plody moruše čiernej (ľudovo sa nazýva aj drevená alebo stromová jahoda) dozrievajú postupne od polovice júla do polovice augusta, sú dlhé 2 - 6 cm, majú krátku stopku, sú tmavočervenej až čiernej farby s vysokým obsahom farbív. Chuť je príjemne sladkokyslá, osviežujúca. Vzhľadom na dlhú dobu dozrievania sú vhodné na priamy konzum, môžu spracovať na džemy, kompóty, sirupy, morušové víno, či destiláty. Plody moruší oceňujú aj chovatelia hydiny. Čaj z morušových listov sa používa pri liečbe cukrovky a pankreasu.
Na rozdiel od moruše bielej sú stromy moruše čiernej široko rozložité, listy majú veľké (dlhé 10 - 20 cm, široké 5 - 10 cm), tuhé, kožovité, zo spodnej strany s jemnými chĺpkami, horná strana listov má kratučké pevné chĺpky. Pri mladých stromčekoch sa niekedy vyskytuje heterofýlia - na mladých výhonkoch môžu vyrastať dlaňovitodielne listy, na starších celistvookrajové. Moruša čierna vyžaduje teplejšie polohy.