Oskoruša patrí medzi vzácne sa vyskytujúce a ohrozené druhy drevín. Oskoruša je dlhoveká, na Slovensku sa dožíva 300 - 500 rokov, rodiť začína vo veku 10 až 20 rokov (štepené oskoruše skôr). Plody väčšinou dozrievajú a opadávajú od septembra do októbra. Plodom oskoruše je malvica (dužinatý plod). Tvar plodov je rôzny, môže byť jablkovitý (guľovitý), hruškovitý alebo aj vajcovitý. Farba žltozelená až zelenkavá, na strane privrátenej k slnku oranžová až červená. Váha plodu u nás 6 až 15 g, priemer plodu 2,5 až 3,0 cm.
Plody sú sladké, šťavnaté a aromatické, ale pre konzumáciu je vhodné ich nechať uležať do tej doby, než zhnednú, tzv. zhniličkujú. Hlavným využitím vyzretých plodov oskoruše je výroba ovocného destilátu - oskorušovice, ktorý sa považuje za klenot medzi destilátmi. Vyniká príjemnou vôňou a veľmi dobrou jemnou chuťou. Okrem toho sa z nich vyrábajú likéry, lekváre, ovocné čaje, mušty či kompóty. Dajú sa aj mraziť alebo sušiť.
Oskoruša je síce teplomilná rastlina, na druhej strane vyrastené stromy sú mrazuodolné (vydržia teploty do -30 °C). Oskoruša je samoopelivá.